По темата Лукойл“ наблюдаваме подскачащи играчи в парламента и пасивност на

...
По темата Лукойл“ наблюдаваме подскачащи играчи в парламента и пасивност на
Коментари Харесай

Бойко Ноев за „Лукойл“: С едно натискане на копчето Путин може да ни докара две кризи

По тематиката „ Лукойл “ наблюдаваме подскачащи играчи в Народното събрание и бездейност на държавното управление. Това сподели пред БНР Бойко Ноев, някогашен министър на защитата и дипломат на България в НАТО. 

„ Не може да не се забележи неестествената интензивност на някои народни представители, които явно съставляват други, невидими за елементарното око ползи. Които се пробват да наложат непостижими условия за действието на „ Лукойл Нефтохим “ в този му тип. Те явно целят да упражнят напън върху съветските притежатели и съветските притежатели го признават към този момент със известието си, че обмислят продажба. За първи път те споделят това нещо от 20 години насам. Второто, което се следи, е притеснителната бездейност на държавното управление да предприеме ограничения да не се стигне до рецесия. Тази бездейност е обяснима в изискванията на сглобка “, разяснява още той.

Той акцентира, че въпросът не е дали, а по кое време и по какъв начин да спре потреблението на съветски нефт в рафинерията в България.

Според Бойко Ноев една рецесия към „ Лукойл “ може да бутне държавното управление.

Ако през днешния ден Путин, условно казано, натисне копчето, доста скоро в България ще има икономическа, а оттова и политическа рецесия, сподели той.

По думите му в бъдещото решение за продажбата на рафинерията в Бургас има извънредно геополитическо значение.

Как това ще се случи и кои ще бъдат бъдещите притежатели? От това зависи картата на района. Отношението към собствеността на „ Лукойл Нефтохим “ ще се ревизира по две оси - геополитическа и корупционна. По тези две оси ще се демонстрира отношението към бъдещата благосъстоятелност и по връзките на това по какъв начин се случва ще съдим кой от играчите на българската политическа сцена къде е позициониран, изясни Ноев.

Златната акция на страната в „ Лукойл Нефтохим “ не подсигурява никакъв надзор, посочи Ноев.

„ Въпросът за прехвърлянето на активите на „ Лукойл “ в Бургас би трябвало да е транспарантно и пред очите на обществото. Това може да стане единствено и само в Народното събрание. Моето предложение е в закона, който следва да бъде признат тези дни за дерогацията, да бъде включен член, че на Министерския съвет се разпорежда неотложно, в период до една седмица, да вкара или да предложи на Народно събрание пакет от ограничения, които да подсигуряват правото на България да утвърждава или да не разрешава прехвърлянето на активи на „ Лукойл “-България на други юридически и физически лица, при нужда да придобие възмездно тези активи след осъществяване на съответните договаряния. Т.е. когато „ Лукойл “ каже, че ще продава, България да има първата алтернатива да го купи, първо на нея да се предложи и по-късно на други купувачи “, приключи някогашният министър на защитата.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР